Skolevalg

Mandag 6. og tirsdag 7. september er det skolevalg. I noen tilfeller kan skolevalget gi en pekepinn på hvordan det går i det faktiske valget. Her får du en enkel innføring i denne ordningen.


Thomas Karlsen

Interessant for mediene

Skolevalg kalles av enkelte et prøvevalg, fordi det avholdes i forkant av alle Stortings-, kommune,- og Sametingsvalg, altså annethvert år. I noen tilfeller kan skolevalget gi en pekepinn på hvordan det går i det faktiske valget.

Derfor er også resultatet ved skolevalget interessant for de store mediene, og for partiene som befinner seg i innspurten av valgkampen, fordi valget viser noen tendenser.

For noen partier blinker varsellampene kraftig, for andre er resultatet i skolevalget en bekreftelse på at budskapet deres har truffet unge mennesker.

Siden 1989

Skolevalg ble introdusert ved norske skoler første gang i 1989. Målet den gang var at skolevalget skulle vekke politisk interesse og gi norske ungdommer mer kunnskap om den demokratiske prosessen, og målet er det samme i dag.

Valgkamp

På mange skoler har det i august og september vært arrangert valgdebatter underveis i valgkampen, der representanter fra partienes ungdomsavdelinger – AUF, FpU, Unge Høyre, Sosialistisk Ungdom, og så videre – har stilt med representanter, noen med budskap direkte knyttet til elevenes skolehverdag.

(Se for eksempel denne saken på nrk.no.)

Temperaturen er kjent for å innimellom bli ganske høy og debatten opphetet.

(Se for eksempel denne saken på nettsidene til dagbladet.no)  

Mange av dagens stortingspolitikere sier at skoledebattene de stilte i som ungdomspolitikere var blant de tøffeste og mest intense de deltok i – i disse debattene gis det sjelden ved dørene. Der møter de et publikum som ikke lar dem slippe unna uten å svare på spørsmålene de får.

Skolene organiserer valget selv, og elevene skal være i stand til å stemme på alle partier som stiller liste i det fylket skolen ligger i.

(Kilde: nsd.no)

De offisielle datoene for årets skolevalg er mandag 6. og tirsdag 7. september, men enkelte skoler har også startet tidligere, men ikke tidligere enn mandag 30. august.

Resultatet for årets skolevalg foreligger på kvelden 7. september.

Skolevalget 2017

Ved skolevalget for fire år siden, i 2017, deltok 190 000 elever, fordelt på 392 skoler. 

Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet ble de største partiene, mens SV ble vinneren, i den forstand at dette var partiet som hadde størst fremgang fra valget i 2013. 

Et parti som Miljøpartiet de Grønne gjør det vanligvis godt i skolevalgene, og som regel litt bedre enn i det reelle valget en uke senere.

MDG gjorde det da også bra i stortingsvalget 2017, det samme gjorde Høyre og i litt mindre grad Fremskrittspartiet, men ikke verre enn at partiene beholdt regjeringsmakten og Erna Solberg fortsatte som statsminister. 

Thomas Karlsen (f. 1976) er journalist og skribent for blant annet Aftenposten, Dagbladet og VG. Han kommer fra Bodø og bor i Bærum.


Spørsmål

  1.  Hvorfor er skolevalg viktig?
  2. Hva er bra og dårlig med skolevalgsformen?
  3. Hjelper skolevalg til å forstå de demokratiske prosessene?

Annet aktuelt innhold

Valg 2021 på Aschehoug Univers.

Dersom du ikke har tilgang til Aschehoug Univers, kan du bestille en prøvelisens.

 

Vil du ha neste artikkel sendt rett til innboksen din? Meld deg på vårt nyhetsbrev for valget!